zondag 1 maart 2015

TE VROEG GEBOREN. JE BABY WORDT TE VROEG GEBOREN


Al die piepkleine wezentjes naast elkaar in de couveuses zien liggen is een ontroerend gezicht. Een hele hoop tubes en buisjes verhinderen het spontane contact, je kan je baby op dit MOMENT niet tegen je aandrukken. Dat is erg, net nu hij er zo kwetsbaar uitziet. Zelfstandig ademen en eten kan zo’n borelingetje niet, het heeft voorlopig nog machines nodig om door deze eerste periode te komen.



HOE VERLOPEN DE EERSTE OGENBLIKKEN VAN DIT PRILLE LEVEN ?

Waarom legt men een baby in een couveuse ?

Een precieze warmteregulatie is zeer belangrijk voor een te vroeg geboren baby, hij mag het niet te koud krijgen. In de couveuse wordt de temperatuur die hij nodig heeft om te leven automatisch geregeld.

Waarom moet hij geholpen worden bij het ademhalen ?

De longen van je baby zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ademen vraagt van de baby een enorme inspanning en bovendien, zelfs al kon hij zelf ademen, hij zou onvoldoende zuurstof krijgen om in leven te blijven. Daarom wordt langs een kleine sonde in de neus genoeg zuurstof aangevoerd.

Waarom wordt de baby kunstmatig gevoed ?

Hij kan nog niet zelf zuigen, dus moet hij kunstmatig worden gevoed. Dat gebeurt door een infuus in een ader boven op het hoofdje ofwel door een slangetje dat via de neus tot in de maag loopt. De baby ondervindt hiervan geen hinder. Eerst zal men de baby gesuikerd water te drinken geven en daarna moedermelk.

LIEFDE VOOR EEN COUVEUSEKINDJE

Je zwangerschap kent een abrupt en soms beangstigend einde. Je moet de schok te boven komen en wennen aan het idee dat je kind er weliswaar al is, maar dat je zijn dagelijkse aanwezigheid nog moet missen. De couveuse schept een fysische maar ook een psychologische afstand tussen de ouders en het kind. Het is alsof de machines de rol van de ouders hebben overgenomen. Toch heeft men de laatste jaren vastgesteld dat menselijk contact zeer belangrijk is voor de ontwikkeling en dat de ouders hierin een grote rol spelen. Door je baby zachtjes te strelen en lieve woordjes in te fluisteren versnel je het ontwikkelingsproces. Als je denkt dat je het niet aankan, als je de aanblik van je couveusebaby te zielig vindt, schaam je niet en vraag of een verpleegster met je mee gaat. Zij zal je helpen bij het eerste contact met je kind. Het personeel van een neonatale dienst is gewoonlijk goed opgeleid om je op te vangen in deze moeilijke momenten. Spreek ook met je behandelende arts over je angsten en problemen, hij is vaak de geschikte tussenpersoon tussen de ouders en het ziekenhuis. Wat in andere omstandigheden zo normaal lijkt, wordt bij een vroeggeboorte verstoord door de gezondheidstoestand van de baby en door de couveuse die hem van de wereld lijkt af te scheiden. Toch moet je zeker nu je baby strelen, zachtjes tegen hem praten of zingen, het contact is belangrijk voor je kind maar ook voor jezelf. Na een tijd zal je hem in je armen kunnen nemen en vanaf dat MOMENT zal de baby je geur en het geruststellende contact met je huid herkennen. Voor couveusekindjes is borstvoeding zeer belangrijk, tijdens de couveuseperiode kolf je het best je melk af. Zo hou je de melkproductie ook op gang om de baby de borst te kunnen geven zodra hij kan zuigen.

EINDELIJK NAAR HUIS

Als de baby ongeveer 2,8 kg weegt en als uit alle onderzoeken blijkt dat hij kerngezond is, krijgt hij eindelijk de toelating naar huis te gaan. Natuurlijk is hij nog heel kwetsbaar en klein en zal hij nog een hele poos een zorgenkindje blijven, maar de eerste stap naar een ‘normaal’ leven is hiermee gezet. Voor vele ouders begint nu ook een moeilijke periode. Zolang je in het ziekenhuis bent, krijg je gewoonlijk genoeg begeleiding en steun van het medisch team, maar nu sta je er alleen voor en die verantwoordelijkheid weegt in sommige gevallen zwaar. Ook zijn de problemen na de couveusetijd niet altijd van de baan. Zo kunnen zich bij een couveusekind longproblemen, problemen bij de motoriek, concentratie- en leesstoornissen voordoen. Couveusekindjes zijn dikwijls ook slechte etertjes. Tot hun 6de jaar ongeveer blijven het zorgenkinderen. Hun levenswil en energie is echter vaak verbijsterend, en er zijn tal van historische voorbeelden te vinden die het ver geschopt hebben. Zo werden o.m. Julius Caesar, Napoleon, Victor Hugo en Newton te vroeg geboren ! Er bestaat in Vlaanderen een vereniging voor ouders van couveusekinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten