zondag 1 maart 2015

HET AVONTUUR

Tijdens de geslachtsdaad komen miljoenen zaadcellen in het lichaam van de vrouw terecht. Wanner één van die cellen samensmelt met een gerijpte eicel ontstaat een bevruchte eicel . Daaruit kan dan een kindje groeien.


  1. Tijdens de gslachtsdaad worden zaadcellen in het lichaam van de vrouw gebracht.
  2. De eicel wordt bevrucht
  3. De bevruchte eicel deelt in twee, vier,...
  4. De gedeelde eicel komt in de baarmoeder terecht.
  5. De bevruchte eicel nestelt zich in het slijmvlies van de baarmoeder

Vanaf de bevruchting tot ongeveer 2 maanden noemt men de vrucht EMBRYO.
Vanaf de derde maand tot de negende maand is het een FOETUS.
Afbeeldingsresultaat voor van embryo tot babyµ

Een baby kan te vroeg geboren worden.Vaak is het geboortegewicht dan te laag. Het kindje moet dan nog even in een couveuse verblijven. Dit wordt er geregelt:
  1. Temperatuur
  2. Vochtigheid
  3. Zuurstoftoevoeg

TE VROEG GEBOREN. JE BABY WORDT TE VROEG GEBOREN


Al die piepkleine wezentjes naast elkaar in de couveuses zien liggen is een ontroerend gezicht. Een hele hoop tubes en buisjes verhinderen het spontane contact, je kan je baby op dit MOMENT niet tegen je aandrukken. Dat is erg, net nu hij er zo kwetsbaar uitziet. Zelfstandig ademen en eten kan zo’n borelingetje niet, het heeft voorlopig nog machines nodig om door deze eerste periode te komen.



HOE VERLOPEN DE EERSTE OGENBLIKKEN VAN DIT PRILLE LEVEN ?

Waarom legt men een baby in een couveuse ?

Een precieze warmteregulatie is zeer belangrijk voor een te vroeg geboren baby, hij mag het niet te koud krijgen. In de couveuse wordt de temperatuur die hij nodig heeft om te leven automatisch geregeld.

Waarom moet hij geholpen worden bij het ademhalen ?

De longen van je baby zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ademen vraagt van de baby een enorme inspanning en bovendien, zelfs al kon hij zelf ademen, hij zou onvoldoende zuurstof krijgen om in leven te blijven. Daarom wordt langs een kleine sonde in de neus genoeg zuurstof aangevoerd.

Waarom wordt de baby kunstmatig gevoed ?

Hij kan nog niet zelf zuigen, dus moet hij kunstmatig worden gevoed. Dat gebeurt door een infuus in een ader boven op het hoofdje ofwel door een slangetje dat via de neus tot in de maag loopt. De baby ondervindt hiervan geen hinder. Eerst zal men de baby gesuikerd water te drinken geven en daarna moedermelk.

LIEFDE VOOR EEN COUVEUSEKINDJE

Je zwangerschap kent een abrupt en soms beangstigend einde. Je moet de schok te boven komen en wennen aan het idee dat je kind er weliswaar al is, maar dat je zijn dagelijkse aanwezigheid nog moet missen. De couveuse schept een fysische maar ook een psychologische afstand tussen de ouders en het kind. Het is alsof de machines de rol van de ouders hebben overgenomen. Toch heeft men de laatste jaren vastgesteld dat menselijk contact zeer belangrijk is voor de ontwikkeling en dat de ouders hierin een grote rol spelen. Door je baby zachtjes te strelen en lieve woordjes in te fluisteren versnel je het ontwikkelingsproces. Als je denkt dat je het niet aankan, als je de aanblik van je couveusebaby te zielig vindt, schaam je niet en vraag of een verpleegster met je mee gaat. Zij zal je helpen bij het eerste contact met je kind. Het personeel van een neonatale dienst is gewoonlijk goed opgeleid om je op te vangen in deze moeilijke momenten. Spreek ook met je behandelende arts over je angsten en problemen, hij is vaak de geschikte tussenpersoon tussen de ouders en het ziekenhuis. Wat in andere omstandigheden zo normaal lijkt, wordt bij een vroeggeboorte verstoord door de gezondheidstoestand van de baby en door de couveuse die hem van de wereld lijkt af te scheiden. Toch moet je zeker nu je baby strelen, zachtjes tegen hem praten of zingen, het contact is belangrijk voor je kind maar ook voor jezelf. Na een tijd zal je hem in je armen kunnen nemen en vanaf dat MOMENT zal de baby je geur en het geruststellende contact met je huid herkennen. Voor couveusekindjes is borstvoeding zeer belangrijk, tijdens de couveuseperiode kolf je het best je melk af. Zo hou je de melkproductie ook op gang om de baby de borst te kunnen geven zodra hij kan zuigen.

EINDELIJK NAAR HUIS

Als de baby ongeveer 2,8 kg weegt en als uit alle onderzoeken blijkt dat hij kerngezond is, krijgt hij eindelijk de toelating naar huis te gaan. Natuurlijk is hij nog heel kwetsbaar en klein en zal hij nog een hele poos een zorgenkindje blijven, maar de eerste stap naar een ‘normaal’ leven is hiermee gezet. Voor vele ouders begint nu ook een moeilijke periode. Zolang je in het ziekenhuis bent, krijg je gewoonlijk genoeg begeleiding en steun van het medisch team, maar nu sta je er alleen voor en die verantwoordelijkheid weegt in sommige gevallen zwaar. Ook zijn de problemen na de couveusetijd niet altijd van de baan. Zo kunnen zich bij een couveusekind longproblemen, problemen bij de motoriek, concentratie- en leesstoornissen voordoen. Couveusekindjes zijn dikwijls ook slechte etertjes. Tot hun 6de jaar ongeveer blijven het zorgenkinderen. Hun levenswil en energie is echter vaak verbijsterend, en er zijn tal van historische voorbeelden te vinden die het ver geschopt hebben. Zo werden o.m. Julius Caesar, Napoleon, Victor Hugo en Newton te vroeg geboren ! Er bestaat in Vlaanderen een vereniging voor ouders van couveusekinderen.

Wat is HIV en AIDS?

Wanneer ben je seropositief?
jongen denkt na en kijkt uit het raam
Vraag
Iemand bij wie antistoffen tegen hiv in het bloed gevonden zijn, noemen we seropositief. Iemand die seropositief is, is dus drager van het virus en kan anderen ermee besmetten, maar heeft nog geen aids

Antistoffen

Hij of zij ondervindt nog weinig of geen last van de infectie. Na de infectie reageert hetafweersysteem van het lichaam met de vorming van antistoffen (ook antilichamen genoemd). Eenhiv-test kan na enkele weken deze antistoffen in het bloed opsporen.

Seropositiviteit

Zodra de TEST deze antistoffen in het bloed kan aantreffen, spreken we van seroconversie of seropositiviteit. De TEST kijkt dus niet naar het virus zelf, wel naar de antistoffen. Drie tot zeven maanden na de infectie is de meerderheid van wie geïnfecteerd is seropositief. Je kan iemand ANDERS infecteren zodra het hiv-virus in je lichaam zit. Zelfs vooraleer er antistoffen zijn gevonden.

Wat jongens moeten weten over meisjes

In de onderbuik van een meisje zit een holletje wat ongeveer zo groot is als een aardbei. Dit heet de baarmoeder. De baarmoeder maakt een soort slijm aan waar het eitje uit de eierstokken zich in zou kunnen nestelen, wanneer het een spermacel tegenkomt in de eileiders. Aan de zijkant van de baarmoeder zitten twee dunne buisjes, de eileiders genoemd. Deze komen uit in de eierstokken waar de eitjes worden gemaakt. De eitjes die in de eierstokken zitten zijn nog niet klaar. Als een eicel klaar is dan “springt” hij uit de eierstok. Dit heet de eisprong. Langzaam gaat de eicel door de eileider naar de baarmoeder toe. Wanneer de eicel in de eierstok in aanraking komt met een spermacel van een jongen, kan het gebeuren dat het meisje zwanger wordt. De eicel zal zich dan innestelen in het slijm in de baarmoeder. Wanneer het meisje niet bevrucht wordt door een jongen sterft de eicel af. Het slijm in de baarmoeder is dan ook niet meer nodig en dit is het bloed wat om de 4 weken uit je baarmoeder komt: je bent dan dus ongesteld.



KLIK HIER VOOR EEN FILMPJE OVER DE MENSTRUATIE

Wat meisjes moeten weten over jongens

Iedere man of jongen heeft tussen zijn benen een BALZAK en een penis hangen.
Het uiteinde van de penis heten we DE EIKEL , het lange deel dat aan het lichaam vastzit, heten we DE SCHACHT.


Hierboven zie je de geslachtsdelen bij een jongen. Deze bestaat uit de bal, waar de spermacellen gemaakt worden, de bijbal waar de zaadjes tijdelijk opgeslagen worden, de zaadleider die de spermacellen naar de penis leidt, de blaas waarin zich urine vormt en de plasbuis waaruit plas, maar ook de spermacellen naar buiten komen. Wanneer dit gebeurd heet dat een zaadlozing. Dit kan gebeuren wanneer je seks met iemand hebt, maar ook ’s nachts wanneer je ligt te slapen. Dit heet een natte droom en gebeurd bij elke jongen wel eens een keer. Tijdens een zaadlozing komen er trouwens niet alleen maar spermacellen naar buiten, maar ook vocht en voeding voor de spermacellen, waardoor ze langer kunnen overleven in het lichaam van het meisje.


En dan ga je groeien... jongen of meisje?

Als je rond een jaar of tien bent, soms al wat eerder en soms wat later, gaan er een heleboel dingen aan je lichaam veranderen. Je lichaam begint langzaam maar zeker te groeien tot een volwassen lichaam, zoals dat van je vader of moeder.

Deze tijd van het volwassen worden noemt men de PUBERTEIT.

                                                  

VAN JONGEN TOT MAN:                                                     VAN MEISJE TOT VROUW:


  1. Haargroei                                                                      puistjes
  2. Schaam-, oksel-, baard- en borsthaar                           oksel- en schaamhaar                                 verschijnen 
  3. spiermassa vergroot                                                      borsten ontwikkelen
  4. Penis wordt langer, dikker                                            heupen verbreden
  5. puistjes                                                                          vetlaag onder de huid wordt iets dikker

Er gebeuren veranderingen in de puberteit die je niet zo maar ziet.
Afbeeldingsresultaat voor meisje tot vrouw           Afbeeldingsresultaat voor jongen tot man 
        MEISJES                                                                     JONGENS

EERSTE MENSTRUATIE                                         ZWAARDERE STEM
GROTERE SCHAAMLIPPEN                                   EERSTE ZAADLOZING



Hormonen aan het werk.

De lichaamelijke veranderingen die de tieners ondergaan in hun puberteit worden veroorzaakt door de werking van hormonen.
Klieren in ons lichaam produceren deze hormonen. Het zijn chemische stoffen die in het bloed voorkomen. Het bloed transporteert deze stoffen door heel het lichaam en dus ook door bepaalde organen. Deze organen worden door de hormonen aangezet tot groeien. Er zijn mannelijk en vrouwelijke hormonen. Deze zorgen ervoor dat een meisje en een jongen er anders uitzien.

Jongens en meisjes beginnen vanaf ongeveer tien jaar sneller te groeien en meer te wegen. Bij meisjes gebeurt dit normaal eerder dan bij jongens.


Een stapje terug?

Wanneer zou jij het uitmaken?
Afbeeldingsresultaat voor jong zijn
  • Als je verliefd bent op iemand anders
  • Als je liefje toch niet de prins(es) van je dromen is
  • Als je liefje verliefd is op iemand anders
  • Als je meer tijd wilt voor je vrienden of je hobby's
  • Als je je nog te jong voelt
  • ..
  • ..
Hoe zou jij het uitmaken?
Afbeeldingsresultaat voor sms'je ik maak het uit
    Afbeeldingsresultaat voor bang
  • De ander proberen te ontwijken
  • Het gewoon vertellen
  • Een brief schrijven
  • Het door iemand anders laten vertellen
  • Een afscheidscadeautje geven
  • Met een sms'je
  • Via mns
  • ..
  • ..
Wanneer heb je liefdesverdriet?
  • Als je verliefd bent op iemand die onbereikbaar is
  • Als je verliefd bent op iemand die jou niet ziet staan
  • Als je nog nooit een liefje had en graag één zou willen
  • Als je liefje het uitmaakt en jij snapt niet waarom
  • Als je liefje weinig aandacht besteedt aan jou
  • Als je te bang bent om het te vragen
  • ..
  • ..
Hoe kun je omgaan met liefdesverdriet?
    Afbeeldingsresultaat voor schrijven
  • Je opsluiten op je kamer
  • Je verdriet proberen op te schrijven
  • Het aan een goede vriend(in) vertellen
  • Het aan iedereen vertellen
  • Zo snel mogelijk een nieuw liefje zoeken
  • Zoveel mogelijk leuke dingen doem om niet aan je verdriet te denken
  • ...